ROOD (Daadkrachtig)

Personen met een sterke rode drijfveer willen snel beslissingen nemen en tempo maken. Zij zijn over het algemeen daadkrachtig, regelmatig ongeduldig en kunnen snel en impulsief reageren. Rode personen willen met respect bejegend worden en zij hebben respect voor mensen die kracht uitstralen. Zij stellen weinig vertrouwen in machthebbers, maar zijn zeer trouw aan degenen die zij tot hun vrienden rekenen.

Hoe herken je de aanwezigheid van het Rode waardesysteem?
Rood herken je aan de energie, de drive die iets voortbrengt; de assertiviteit die ermee gemoeid is en het vermogen om gemakkelijk beslissingen te nemen en deze door te zetten. Rood is actiegericht, niet analyse- of relatiegericht. Rood is strijden met open vizier met als doel: iets neerzetten.

Hoe herken je de afwezigheid van Rood?
Gebrek aan actie, afhankelijkheid, geen autonomie in de groep, er worden geen beslissingen genomen, geen grenzen gesteld en alles kabbelt een beetje voort. De groep als geheel is aansprakelijk en aanspreekbaar, maar niet het individu. Slachtofferschap is een thema en er is gebrek aan eigenaarschap. Sfeer wordt vaak getypeerd als vrijblijvend, niet sprankelend, ingedut en slappe hap.

Wat zijn motiverende prikkels voor het Rode waardesysteem?
Acties oppakken – gewoon gaan doen. Directe beloningen. Respect tonen. Macht geven. Onvoorwaardelijke steun van ‘eigen’ mensen. In beweging komen; eigen verantwoordelijkheid als thema uitleven. Confronteren met respect; niet uit de weg gaan of vergoelijken. Kracht en onverschrokkenheid tonen.

Hoe ga je om met dit waardesysteem?
Rood wil je tegenkomen; wil respect afdwingen en gerespecteerd worden door te handelen. Rood verwacht persoonlijke loyaliteit.

Leidinggeven binnen Rood


PAARS (Verbondenheid)
ROOD (Daadkrachtig)
BLAUW (Taakgericht)
ORANJE (Doel- en resultaatgericht)
GROEN (Relatiegericht)
GEEL (Inhouds- en conceptueel gericht)
TURQUOISE (Gericht op het geheel)