ORANJE (Doel- en resultaatgericht)

Personen met een sterke oranje drijfveer streven naar het neerzetten van resultaten en vooruitgang. Zij zijn competitief ingesteld en zijn gericht op het waarnemen van kansen en het behalen van succes. Oranje personen gaan uitdagingen graag aan en zijn sterk gericht op doelen en middelen. Zij denken tevens dat ‘willen’ belangrijker is dan ‘kunnen’. Niet onbelangrijk: oranje personen zijn statusgevoelig en willen serieus genomen worden.

Hoe herken je de aanwezigheid van Oranje?
Oranje herken je aan de drang naar persoonlijk resultaat, succesvol willen zijn en de hang naar status. Oranje is onderzoekend van aard en kan pragmatisch schakelen in verschillende situaties. Oranje wil het spel spelen en leuke dingen met leuke mensen doen. Oranje is positief van aard, geniet van het leven en het behaalde succes.

Hoe herken je de afwezigheid van Oranje?
Meer van hetzelfde, geen resultaatgerichtheid en weinig drive om te veranderen en te ontwikkelen. Gebrek aan strategie, visie en ondernemerschap en een grote mate van streven naar gelijkheid. Beslissingen nemen kost veel tijd en veel gebeurt op basis van zekerheden. Er is weinig plezier te bespeuren en de energie is laag en zwaar.

Hoe ga je om met dit waardesysteem?
Oranje wil vrij kunnen zijn om (zelf) gestelde doelen te behalen, dus geef Oranje de vrijheid om eigen invulling te geven aan resultaat-afspraken. Speel het spel mee. Hou de zaken leuk en interessant. Wees snel, actiegericht en assertief. Plaats conflicten steeds in het perspectief van het te bereiken doel.

Wat zijn motiverende prikkels voor het Oranje waardesysteem?
Uitdagingen en resultaten stellen. Focus op wat bereikt moet worden. Prikkel mensen en denk flexibel mee in mogelijkheden. Zorg voor een competitieve, kleurrijke, afwisselende en speelse omgeving met veel ruimte en vrijheid voor het individu.

Leidinggeven binnen Oranje


PAARS (Verbondenheid)
ROOD (Daadkrachtig)
BLAUW (Taakgericht)
ORANJE (Doel- en resultaatgericht)
GROEN (Relatiegericht)
GEEL (Inhouds- en conceptueel gericht)
TURQUOISE (Gericht op het geheel)