Binden en boeien van medewerkers….

admin dooradmin

Binden en boeien van medewerkers….

Ontwikkelen, doorgroeien, doorstroom en ambitie zijn allen woorden die tegenwoordig meer in verband staan met het geluk van medewerkers dan ooit tevoren. Het ontwikkelen van medewerkers wordt dan ook niet meer als bijzonder gezien. Het op een goede manier gebruik maken van hun talenten, ook wel talentmanagement genoemd, blijkt vaak toch iets moeilijker.

Wie denkt dat talent iets van de afgelopen jaren is, heeft het mis.

De term ‘talenton’ stamt af van de oude Grieken waarbij het om een munteenheid zou gaan van goud of zilver. Het ‘talenton’ ofwel talent, had op dat moment een exclusieve waarde, net zoals wij talenten ook als exclusief zien.

Tegenwoordig is het minstens zo belangrijk om talent te hebben en te presteren. ‘Het is gaan voor goud of klaar, uit. Een andere keuze is er niet.’ aldus Ranomi Kromowidjojo (drievoudig olympisch zwemkampioene).
Binnen organisaties is dit niet anders. Talenmanagement en presteren in jouw domein heeft nog nooit zo in de belangstelling gestaan als de laatste jaren.

Talent binden en boeien

Met een dalende werkloosheid is het voor organisaties erg belangrijk om talenten te binden en te boeien. Daarom wordt veel geld besteed aan talentprogramma’s en ontwikkelplannen. Maar nog te vaak leveren die uiteindelijk niet op wat ervan tevoren van verwacht werd. Vaak begint het met de miscommunicatie die het woord ‘talent’ met zich meebrengt.

De één is van mening dat een talent iemand is die ergens in uitblinkt.
De ander is van mening dat iedereen talenten heeft. De benadering is bepalend voor de aanpak van talentmanagement.

Vaak is talentmanagement een opleidings- plan of traject om medewerkers die al goed zijn in wat ze doen, te laten doorgroeien. Eigenlijk is het een doorgroeiplan, want dat is veelal het doel. Op zich is daar niets mis mee, mits de focus niet alleen ligt op het ontwikkelen van de tekortkomingen en/of gebreken van de medewerker. De benadering dat iedereen talent heeft en de ruimte krijgt om dat te benutten, leidt tot werkgeluk en productiviteit over de brede linie. Mits in de juiste context ontwikkeld en ingezet.

Een eigen visie op talent

Welke benadering van talent uw organisatie ook kiest, start met het definiëren van het woord talent. Welke visie op talent sluit het beste aan bij de organisatiedoelstellingen? Wordt het instrument gebruikt voor het ontwikkelen van managers, alleen mid-career, minimaal hbo-niveau of juist voor alle medewerkers? Een fundamentele keuze die bepalend is voor de aanpak. Ga daarom met het management en leidinggevenden in gesprek om de definitie te bepalen die het beste aansluit bij de strategische doelstellingen. Wanneer de definitie bepaald is, wordt deze vertaald naar de organisatiecultuur. Tot slot is het belangrijk om medewerkers mee te nemen in het verhaal achter de gemaakte keuze.

Over de auteur

admin

admin administrator