Context is Leading

organisatieverandering en performanceverbetering

Van talent naar performance

admin dooradmin

Van talent naar performance

“Wat voor persoon zit er nu eigenlijk voor mij?” “Hoe kan ik het talent uit deze medewerker halen; ik weet zeker dat het erin zit.” “Hoe kan ik deze kandidaat het beste motiveren?” Dit zijn belangrijke vragen die u zichzelf als HR professional, manager of directeur moet stellen als u het maximale rendement uit uw medewerkers wilt halen.

Selectie, ontwikkeling en beoordeling van personeel laten vaak te wensen over. Talenten worden afgewezen en medewerkers die aangenomen worden, gedragen zich niet zoals ze zich tijdens hun selectie hebben voorgedaan. Sommige medewerkers ontwikkelen zich niet zoals verwacht en beoordelingen worden vaak betwist met alle spanningen van dien.

Tijdgebrek, niet genoeg ervaring, te veel afgaan op het onderbuikgevoel of onjuiste en onduidelijke criteria waarop iemand wordt geselecteerd of beoordeeld liggen hieraan ten grondslag.

Wie daadwerkelijk wil weten wie er tegenover hem zit en het maximale uit bestaand personeel wil halen, moet precies weten welke werkzaamheden en resultaten verwacht worden en wat het gewenste gedrag moet zijn om succesvol te zijn in de functie.

Context is Leading heeft hiervoor de Talenten- en compententiescan.

In de Talenten- en competentiescan worden de natuurlijke sterktes (gevormd door de mate waarin een drijfveer aanwezig is) die een persoon scoort, vertaald naar bijbehorende competenties en de ontwikkelbaarheid hiervan. Zowel een hoge als een lage drijfveer genereert talenten, en kan bijdragen aan de bijbehorende competenties en een indicatie geven van de ontwikkelbaarheid van bepaalde competenties.

Over de auteur

admin

admin administrator