Context is Leading

organisatieverandering en performanceverbetering

“When the lines crossed over … the rules for success were rewritten”

admin dooradmin

“When the lines crossed over … the rules for success were rewritten”

Aldus de heer Obeng. Het cruciale punt in de grafiek hieronder is het snijpunt van de twee lijnen. Links van dit punt is het verandertempo relatief gering omdat de context daar ook relatief stabiel en voorspelbaar is. Dus vooral zo laten.

Rechts van het snijpunt is de context anders; er is sprake van een snel veranderende omgeving en dus de noodzaak voor een organisatie om zich daar snel op aan te kunnen passen. Dit vraagt om een toenemend verandertempo en een sneller leervermogen. Kortom, dan is een veranderstrategie gericht op controle en beheersing redelijk kansloos. In die specifieke context zijn nieuwe manieren van organiseren nodig, een ander type strategie en moderne organisatievormen zodat beter ingespeeld kan worden op de toenemende complexiteit.
Ik doe Obeng te kort want ik gebruik dit plaatje ook wel eens op een andere manier. Namelijk, misschien zou het gebied links van het snijpunt getypeerd kunnen worden door een product georiënteerde context. Rechts is de context meer te typeren als een project- of procesgeoriënteerde context. Die overgang van product naar proces kennen we allemaal wel. Vaak gaat zo’n overgangsfase heel moeizaam omdat ‘het oude bekende’ oh zo moeilijk los te laten is voor iets nieuws en relatief onbekends. Maar ook, of is het vooral, omdat ‘het oude’ leiderschap in zich draagt dat er alleen maar te verliezen valt. Niets is minder waar, echter als dat zo gevoeld en ervaren wordt, zal de weerstand zichtbaar en onzichtbaar, bewust en onbewust, manifest zijn.


En toch is ook zo’n transitie heel goed te doen ! Als je je maar bewust bent van de specifieke context en daarbinnen vooral van de juiste verandervolgorde. Dan kom je moeiteloos met elkaar en met de organisatie door zo’n snijpunt heen….

Over de auteur

admin

admin administrator